Algemeen
Het trouwdiner

Het trouwdiner

25.02.2016 - Een goede bodem voor je aan de festiviteiten begint is noodzakelijk. Anders kan die champagne wel eens heel snel naar het hoofd stijgen. Op deze blog vind je alles over het trouwdiner en de mogelijkheden die je daarvoor hebt. Houd je het klein en simpel of laat je alle gasten aanschuiven? En wat voor gerechten ga je dan serveren? En is een lopend buffet niet een beter plan?

De planning

Je hebt een prachtige ceremonie gepland en ’s avonds een schitterend feest waar je een fantastische avond gaat beleven. In veel gevallen is dit al de start van een geweldige avond die doorgaat tot diep in de nacht. Je zit alleen wel met een aantal factoren waar je aandacht aan moet schenken. Daarom is het goed om te beginnen met het opstellen van een programma om precies duidelijk te hebben hoeveel tijd en ruimte je voor het diner hebt. Zo neemt een 3 gangendiner minstens twee uur in beslag.

Stel, je organiseert een ceremonie waar veel gasten aanwezig zijn. Dan moet je ze eigenlijk toch wel een diner voorschotelen. Alleen hapjes zijn niet voldoende. Je kunt natuurlijk een diner voor een klein gezelschap plannen, maar communiceer dit dan goed en geef alternatieven, bijvoorbeeld restaurants en eetcafés in de buurt. De groep die je uitnodigt: pak daar dan extra goed voor uit. Zowel een groots diner of intiem etentje kan erg gezellig zijn. Het is jullie bruiloft dus bedenk wie je bij je aan tafel wil hebben als je het klein houdt: je getuigen, ouders, en naaste familie en/of vrienden? Of maak je er een groots buffet van? Plan eerst goed hoeveel budget je hebt, wie je zeker bij dit etentje wil hebben en kies dan de beste optie. Daarna kun je je menu samen gaan stellen.

Trouwdiner hapjes

De keuzes

Er zijn natuurlijk meer opties. Ga je echt voor een klassiek 3 gangendiner (of breidt het uit naar meer gangen) of wordt een buffet of walking dinner? Hierbij houdt je rekening met jouw eetwensen, maar ook de tijd die je ervoor beschikbaar hebt, de complete planning en het budget.

Laat je gasten altijd kiezen tussen 2 gerechten en dan natuurlijk vlees óf vis. Zijn er dieetwensen of vegetariërs onder je genodigden, dan moet je dit van tevoren goed duidelijk hebben en dit aan de cateraar of kok doorgeven. Kies ook voor gerechten die men over het algemeen lekker vindt en houdt rekening met kinderen, mochten die meekomen.

Wat voor drank serveer je hierbij? Laat je een echte wijnkenner opdraven of houdt je het bij een bijpassende wijn per gerecht die je de cateraar zelf laat uitzoeken. Of wordt het gewoon zelf bestellen? Allemaal puntjes die erbij komen. Een diner of buffet samenstellen is nog niet zo makkelijk. Daarbij: overleg met je ceremoniemeester wat er allemaal nog voor extra's bij kunnen komen. Speeches zijn niet ongebruikelijk en soms overhandigt het bruidspaar ook presentjes uit aan de getuigen tussen de gangen door.

Het trouwdiner

De gerechten (diner)

Stel, je gaat voor een diner bestaande uit een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Wat zijn dan makkelijke en lekkere gerechten voor een diner? We hebben even nagezocht wat er door de trouwexperts aangeraden wordt.

Als voorgerecht: een heerlijke soep, seizoensgebonden natuurlijk. Overigens is een gebonden soep over het algemeen wat stijlvoller, een romige vissoep bijvoorbeeld. Daarnaast doet vis het altijd goed in een heerlijke zalm-of garnalencocktail. En natuurlijk carpaccio, altijd een uitstekende keuze.

Als hoofdgerecht wordt toch nog vaak een heerlijke entrecote uitgekozen, dan wel andere soort biefstuk. Lamsvlees, zoals lamsrack voor de liefhebbers. Gevogelte als eend is eveneens populair of voor de visliefhebbers: zeebaars en zalm. In sommige gevallen wordt dit aan tafel ook wel in schalen opgediend en worden meerdere gerechten gecombineerd. Altijd aangevuld met garnituur, zoals aardappelgerechten en salade. Ook steeds geliefder: een compleet sushi-arrangement.

Als dessert kun je je fantastische bruidstaart aansnijden. Niks heerlijkers dan te eindigen met zoetigheden, al wordt er soms ook wel eens vers fruit of een kaasplankje geserveerd. Zeker als je je bruidstaart na de ceremonie aansnijdt, is het helemaal niet ongebruikelijk om na al die zoetigheden een keer nét wat anders te doen.

Buffet of anders

Bij een lopend buffet kun je natuurlijk heel anders uitpakken. Hier zijn diverse gerechten mogelijk en hoef je ook minder rekening te houden met wat men lust of niet. De gasten kunnen immers kiezen. Vaak is een lopend buffet minder georganiseerd en moet je rekening houden met het feit of men wel een plaatsje heeft om te eten, al is maar aan een statafel. Mocht je dit voor een grote groep houden, maak het jezelf vooral niet te moeilijk.

Samen met de cateraar maak je gewoon een mooi menu samen met koude en warme gerechten. Meestal heeft de cateraar zelf een hoop salades die hij standaard serveert, vis- en vlees, en koude schotels, aangevuld met allerlei sauzen. Als toevoeging kun je warme gerechten kiezen die iedereen graag lust: kipsatés, varkenshaasjes of iets dergelijks, aangevuld met warme garnituren. Als je het sjieker wil, laat je gewoon bijvoorbeeld wat warme Italiaanse gerechten komen, zoals lasagna of ravioli. In de zomer kun je in plaats van een buffet wellicht beter nog voor een heerlijke barbecue kiezen. Ook hier met gegrilde kip, worstjes en aangevuld met salades en voldoende stokbrood.

Trouwdiner buffet

Andere eetmomenten?

Als je vroeg gaat trouwen is een ontbijt ook een uitstekende optie om te ondernemen. Of juist voor de dag erna als je met de gasten die in de buurt of hetzelfde hotel zijn blijven slapen. Deze ‘wedding breakfast’, zoals dit genoemd wordt is heel gebruikelijk in Engeland en de voormalige kolonies Australië en Nieuw-Zeeland en komt voort uit katholieke gebruiken. Vroeger werd er namelijk gevast in de periode voorafgaand de trouwerij en pas tijdens de ceremonie zelf deelde de priester dan wijn en ook brood en zoetigheden uit aan het bruidspaar en genodigden. Je kunt dus een wedding breakfast op de dag zelf geven of gewoon de ochtend na je feest, want zo maak je er een extra lang weekend van.

Trouwontbijt

Let op!

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Trouwjurken

Your Style Wedding Fashion

De bruidsmode speciaalzaak van Nederland en 
België voor de bruid met een maatje meer. Vanaf 
maat 46. Meer dan 100 trouwjurken zijn bij ons 
aanwezig om gepast te worden.

Adres: Aalsterweg 58, 5615 CB  Eindhoven, 
Tel: 0031-(0)40-2112393

Goedkope bruidsmode

Bruidsmode Outlet Store

Bruidsmode met ongelooflijke kortingen. De
collectie bestaat enkel uit nieuwe bruidsjurken
van bekende merken, waarbij de prijzen variëren 
van € 399,- tot € 1199,-.  

Adres: Kruisstraat 36-38, 5612 CJ  Eindhoven
Tel: 0031-(0)40-2377400

facebook