Algemeen
De kerstbruiloft

De kerstbruiloft

17.12.2015 - De feestdagen komen eraan: een ideaal moment om eens over de optie te schrijven over het trouwen met kerst. Wist je namelijk dat veel mensen dachten dat het helemaal niet toegestaan is om op een van de twee kerstdagen in het huwelijksbootje te treden? Niks is minder waar, want het is in Nederland geen enkel probleem om juist 25 of 26 december als huwelijksdag uit te kiezen. Dus ben jij een enorme liefhebber van dit winterse feest en heb je je trouwdag in de planning staan? Misschien is Kerstmis 2016 dan wel jouw toptijd!

Locaties en prijzen

Hoe leuk het ook is om te trouwen tijdens Kerst, er zijn wel verschillende probleempjes waar je hinder van kan ondervinden. Veel locaties worden snel volgeboekt en gemeentehuizen zijn vaak gesloten. Plan dus ruim van te voren en zorg ook echt dat je meerdere malen controleert of de locatie nog beschikbaar is. Er bestaan namelijk verhalen van geplande trouwdagen met Kerst, waarbij het helemaal in de soep liep door slechte communicatie. Wat betreft het voltrekken van een huwelijk bij de gemeente: deze zijn in principe dicht tijdens de feestdagen, maar je kunt altijd even nagaan of er een uitzondering wordt gemaakt. In sommige gevallen zijn de gemeentehuizen tijdens Tweede Kerstdag wel geopend.

Locaties – zalen, restaurants en andere plekken – hanteren in veel gevallen hogere tarieven tijdens topdrukte. Aangezien de feestdagen enorm populair zijn, durven bedrijven de prijzen te verhogen. Er zijn namelijk in de meeste gevallen genoeg klanten. Daarom is het verstandig om op tijd een offerte op te vragen en te onderhandelen. Hoe vroeger je een van deze dagen vast legt, hoe groter je de kans hebt op een gunstigere prijs. Overigens is de winter in zijn geheel wél een goedkopere periode, dus als je een kerstthema kiest, is het wellicht een idee om een paar dagen vóór de daadwerkelijke kerstdagen je bruiloft te plannen. Dan is iedereen al in kerstsfeer, maar heb je hoogstwaarschijnlijk een goedkopere dag.

Als je de dag dan hebt gekozen, is het slim om dit ruim een jaar van te voren te doen. Dit heeft te maken met het feit dat je zo kunt afkijken hoe je locatie het kerstthema hanteert: hoe verwerken zij kerstdecoratie in het etablissement en wat voor gerechten worden er geserveerd? Daarnaast kun je enorm besparen op dergelijke artikelen zoals kerstdecoratie, want je gaat direct na de feestdagen inslaan. Kerstartikelen zijn veel goedkoper als je ze in de uitverkoop koopt. Hetzelfde geldt voor kledij.

Kerstjurk

De kleuren van kerst zijn over het algemeen toch wel: groen, rood en ook zilver en goed in combinatie met glitters. Juist als je een witte trouwjurk wil kopen, is dit perfect, want ook wit past juist goed in dit thema. Ook zijn accenten in de eerder genoemde tinten uitstekend met je jurk te combineren. Een lange trouwjurk is zeker aan te raden, evenals het aanschaffen van een extra jasje of mantel, bijvoorbeeld van nepbont. Een alternatief is een stola of cape. En om helemaal in kerstsfeer te blijven: extra sieraden, zoals robijnen en smaragden maar ook parels, doen het natuurlijk uitstekend. Ook is het leuk om – als je bruidsmeisjes hebt – deze jurkjes in een warme rode kleur te laten maken die perfect passen bij de witte trouwjurk. Pas de accenten in de jurkjes aan op jouw trouwjurk. Succes gegarandeerd!

Kerstdecoratie

Zoals we al vertelden zijn de kersttinten meestal groen, rood, aangevuld met gouden en zilveren tinten en eventueel glitters. Kerststukjes en kransen met deze tinten, daar kun je je zaal wel extra veel gezelligheid geven. In de tafelstukken kun je dennentakjes, hulst en natuurlijk ook kerstballen verwerken. Als je echt van clichéfiguren houdt: borden en afbeeldingen met de Kerstman en rendier Rudolph erop. Natuurlijk draait Kerstmis ook om licht, dus veel kerstlichtjes door de zaal en bij de entree. Eventueel zet je op de tafels fraaie kaarsen – of neppe varianten – neer en dim je het licht om zo nog meer sfeer te geven. Kaarsen in grote vazen zetten is nog veiliger, zodat niemand deze om kan stoten. En één element mag je absoluut niet vergeten: de mistletoe. Die hang je op een speciale plaats op, zodat iedereen die daar onder komt te staan elkaar moet kussen. Het perfecte stukje romantiek op jouw bruiloft.

Kerstboeket

Pas je boeket ook aan op het thema, dus laat zeker veel groen terugkomen. Takjes zoals hulst, dennentakken als basis, gecombineerd met kerstrozen en ook rode bessen. Eventueel laat je er kleine kerstballetjes in verwerken. Je bloemist weet hier exact op in te spelen, dus vraag hem meer informatie. En wat is er nu heerlijker dan een boeket dat zo lekker naar dennengeur ruikt?

Kerstdiner

Heel goed om over na te denken: een diner voor je gasten. Want als je gaat trouwen met de kerstdagen zul je in zekere zin moeten nadenken over het eten. De meeste mensen plannen luxueuze kerstdiners en aangezien ze op jouw dag aanwezig zijn, loopt dit voor diegenen iets anders dan gepland. Geen probleem in de meeste gevallen, maar er wordt rond deze dagen wel iets meer verwacht dan bij ‘normale’ huwelijksdineetjes. Plus het feit dat veel van je gasten daardoor geen avond met hun eigen familieleden kunnen doorbrengen: dat zal je toch op een of andere manier moeten compenseren met een sjiek kerstdiner. Denk dus bijvoorbeeld aan een compleet driegangenmenu met seizoensgerechten. Als aperitief kun je eventueel een glaasje glühwein uitdelen. Laat je bruidstaart versieren met échte kerstversieringen: eetbaar goud en blaadjes doen het altijd goed. Of maak er een juist een écht winterse taart van in het thema van ‘ijs’ door te kiezen voor een ijstaart met veel poedersuiker.

Weersomstandigheden

Iedereen droomt er elk jaar weer van: een witte kerst. Maar de kans is de laatste jaren niet zo groot dat dit plaats gaat vinden. Trouwen in de sneeuw is natuurlijk superromantisch en perfect voor je trouwfoto’s, maar er komen juist ook narigheden om de hoek kijken. Sneeuw zorgt namelijk altijd voor overlast, dus zorg ervoor dat je auto of ander vervoersmiddel hierop berekend is. Overigens is het kiezen van een vervoersmiddel een extra leuke uitdaging in het geval van kerst: kies je voor een mooie witte auto of kom je in een koets? Dat laatste is enorm romantisch, maar neem wel een dekentje mee.

Overige tips

Het is jouw dag en je hebt het voordeel dat bijna iedereen vrij is om jouw kerstbruiloft te vieren. Echter, moet je dit echt al ruim van te voren aangeven aan je gasten – minstens een half jaar van tevoren – want er zijn nu eenmaal mensen die al snel hun kerstdagen vol plannen. Houd er rekening mee dat echter niet iedereen gecharmeerd zal zijn van het feit dat jij deze dag ‘inpikt’. Aangezien het een dag is vol tradities, zal niet iedereen direct staan te springen om het Kerstfeest in het teken van jouw bruiloft te zetten. Nodig dan ook altijd heel het gezin uit, mochten ze kinderen hebben, want niemand wil zijn eigen kinderen bij anderen achterlaten om een trouwdag te vieren. Bedenk goed hoe je men dan ook uitnodigt en communiceer dit op een subtiele manier. Er bestaan altijd scenario’s dat er potentiële gasten afhaken, maar onthoud dat het jouw dag is en dat je het daar niet van af moet laten hangen.

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Trouwjurken

Your Style Wedding Fashion

De bruidsmode speciaalzaak van Nederland en 
België voor de bruid met een maatje meer. Vanaf 
maat 46. Meer dan 100 trouwjurken zijn bij ons 
aanwezig om gepast te worden.

Adres: Aalsterweg 58, 5615 CB  Eindhoven, 
Tel: 0031-(0)40-2112393

Goedkope bruidsmode

Bruidsmode Outlet Store

Bruidsmode met ongelooflijke kortingen. De
collectie bestaat enkel uit nieuwe bruidsjurken
van bekende merken, waarbij de prijzen variëren 
van € 399,- tot € 1199,-.  

Adres: Kruisstraat 36-38, 5612 CJ  Eindhoven
Tel: 0031-(0)40-2377400

facebook