Algemeen
Openingsdans Huwelijk

De openingsdans

25.11.2015 - Je trouwfeest is aangebroken en dan komt het grote moment: jullie eerste dans als man en vrouw. Een bruiloft mét openingsdans is vaste prik geworden, zelfs als je niet eens kunt dansen. Niet elke bruid en bruidegom staan namelijk te springen om onder het oog van de vele gasten een statisch kunstje uit te voeren. Daarom hebben we een aantal tips voor je, zowel voor de dansers als de niet-dansers onder jullie.

Achtergrond

Een bruiloft zonder dansen kan eigenlijk niet. Er zijn altijd veel gasten die staan te springen om een dansje te wagen, met name het vrouwelijke gezelschap. Voldoende mannen doen eveneens mee – al hebben zij daarvoor vaak wel al een paar drankjes gehad. Om indruk te maken als bruidspaar dien je het ‘dansbal’ te openen met een openingsdans. Maar niet iedereen ziet het zitten om de gasten te imponeren met een hoogwaardige stijldans of swingende samba. Een ware flashmob is ook een optie (lees verderop in het artikel). Overigens is het oorspronkelijk de bedoeling dat je opent met een echte klassieke dans, zoals de Engelse Wals of de Foxtrot. Daarbij openen de bruidegom en bruid natuurlijk het bal, maar volgen nog een tweede en derde dans, respectievelijk tussen de bruid en haar vader en vervolgens door de bruidegom met zijn nieuwe schoonmoeder. Na deze derde dans wordt de vloer openbaar voor alle gasten.

Openingsdans Freestyle

Soort dans

Welke dansstijl je kiest, heeft natuurlijk te maken met (a) je danskwaliteiten, (b) je muziekkeuze en natuurlijk (c) je smaak. Klassieke stijlen zoals de Foxtrot, Quickstep en Engelse Wals zijn stijlvol en ook erg romantisch. Pasjes bij de Foxtrot zijn vrij eenvoudig te leren en deze dansstijl past perfect op popmuziek. De Quickstep is een ballroomdans die in het verlengde van de Foxtrot ligt, maar met net een andere stijl en techniek – erg geschikt voor beginnelingen. De Engelse Wals – een graadje moeilijker dan de andere twee – staan bekend om de muziek met een driekwartsmaat en zijn romantische aard. Zoek hier dan ook een passend nummer op en vraag desgewenst om advies. 

Latijns-Amerikaanse stijlen zoals de Rumba, Chachacha, Samba en de Tango zijn moeilijker, maar vaak wel speelser en uitdagender. Meestal op nummers met een twee- of vierkwartsmaat en met muziek met een swingend karakter. Dit zijn enorm uitdagende dansen dus je moet wel lef en de wil hebben als je dit uit wil voeren. Ook moet je wat meer ervaring hebben om dit soepel uit te kunnen voeren.

Flashmob

Razend populair en ontzettend leuk om in te studeren. Een flashmob studeer je met een grote groep vrienden en/of familieleden in. Het valt niet binnen de wetten van een traditionele dans, maar is wel superleuk en je krijgt er gegarandeerd iedereen mee de dansvloer op. Er zijn op YouTube verschillende trouwflashmobs te vinden. Met een groepje – bijvoorbeeld je beste vrienden en getuigen – studeer je een eenvoudige dans in op een feestelijk en spectaculair nummer, meestal een combinatie van moderne dansen. Jullie twee openen de dans, maar er komen steeds meer vrienden invallen, in de hoop dat natuurlijk iedereen mee gaat doen: succes gegarandeerd!

openingsdans flashmob

Muziekkeuze

Welk liedje kun je het beste kiezen voor je openingsdans? We bevelen je natuurlijk aan om zoiets persoonlijks mogelijks te draaien: dat nummer waarop jullie elkaar de eerste kus hebben gegeven of dat lied dat gedraaid werd toen hij haar ten huwelijk vroeg. Er zijn veel prachtige romantische liedjes (ook al zijn sommige misschien erg cliché). Hieronder hebben we op basis van verschillende bronnen een lijstje gemaakt met 10 nummers die vaak gebruikt worden voor openingsdansen. Wellicht ziet er iets voor jullie bij?

Danslessen nemen

Er is niks mis mee om danslessen te nemen. Sommige paren schamen zich daar namelijk voor, maar dat is helemaal niet nodig! Zowel goede dansers als bruidsparen die alleen tijdens carnaval hossen, nemen dansles. Er komt namelijk nogal wat bij kijken als je iedereen wil entertainen. Sommige experts spreken van een half jaar oefening, andere paartjes hebben misschien aan een paar lesjes genoeg. Als je echt voor traditionele danslessen gaat, kun je niet alleen een goede openingsdans uitvoeren, maar heb je daar nog tijdens de rest van de festiviteiten (en in de verre toekomst) profijt van. Er zijn verschillende websites die pakketten aanbieden van speciale danslessen voor trouwerijen. Op basis van jullie danscapaciteiten en muziekkeuze wordt een choreografie bedacht die perfect aansluit op jullie wensen. Bekijk hier een van de mogelijke dienstverleners.

Openingsdans Tango

Let op

We hebben nog wel een aantal tipjes voor jullie bij het uitzoeken, oefenen en uitvoeren van een dans;

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Trouwjurken

Your Style Wedding Fashion

De bruidsmode speciaalzaak van Nederland en 
België voor de bruid met een maatje meer. Vanaf 
maat 46. Meer dan 100 trouwjurken zijn bij ons 
aanwezig om gepast te worden.

Adres: Aalsterweg 58, 5615 CB  Eindhoven, 
Tel: 0031-(0)40-2112393

Goedkope bruidsmode

Bruidsmode Outlet Store

Bruidsmode met ongelooflijke kortingen. De
collectie bestaat enkel uit nieuwe bruidsjurken
van bekende merken, waarbij de prijzen variëren 
van € 399,- tot € 1199,-.  

Adres: Kruisstraat 36-38, 5612 CJ  Eindhoven
Tel: 0031-(0)40-2377400

facebook