Algemeen
Trouwauto

De trouwauto

27.08.2015 - In welke trouwauto arriveer jij op de feest? Scheur jij in een klassieke oldtimer de oprit op of pak je groots uit met een limousine? Op deze blog geven we tips over soorten vervoersmiddelen en gaan we dieper in op de alom bekende traditie van de blikjes achter de auto. Dit stukje decoratie is heel bekend, maar je zult verbaasd wat voor theorieën hierachter zitten.

'Just Married'-blikjes

We beginnen met theorie rondom de rammelende blikjes aan het touw die achter aan de auto worden gehangen, vaak met een ‘Just Married’-bord of een lint eraan bevestigd waaraan dit duidelijk te zien is. Het pasgetrouwde stel rijdt weg en de blikjes maken een enorm kabaal op de stenen. Ooit afgevraagd waar dit gebruik vandaan komt? Eigenlijk is dit al een eeuwenoude traditie. De oorsprong en betekenis van dit gebruik wisselt een beetje als we op de bronnen af mogen gaan. Wel is duidelijk dat de huidige variant in Amerika bekend is geworden, zoals wel meerdere tradities rondom het trouwen. 

Er wordt onder andere beweerd dat dit in de Tudor-periode is ontstaan. Even kort ter verduidelijking, dit was de familie (misschien ken je de Britse serie The Tudors wel) die over het Verenigd Koninkrijk regeerde gedurende de periode 1485 tot 1603. Het oorspronkelijke gebruik hield in dat gasten een schoen naar de wagen of koets gooide waar het paar in wegreed. Als de kar werd geraakt, bracht dat geluk. Later werden de schoenen ook wel aan de kar gebonden, later inclusief andere ‘rammelende’ materialen. Een vreemd ritueel natuurlijk, want wie wil er nu op één schoen terug naar huis lopen? 

Een andere verhaal is dat dit gebruik is ontstaan in Frankrijk rond 1600. Daar ontpopte zich een ritueel vanuit de oude Franse traditie van de charivari, een vorm van volksvermaak, zoals een feest of parade waarin een persoon of meerdere personen bespot werden en met veel herrie ‘bestraft’ werden door het volk. Terwijl dit een veel voorkomend gebruik was door heel Europa, kwam dit voornamelijk in Frankrijk voor en werd er vaak op potten en pannen geslagen tijdens zo’n optocht. En dat laatste is als trouwrite meegenomen: vrienden en (voormalige) rivalen van het pasgetrouwde stel hielden het stel uit hun slaap, midden in de nacht én met veel bombarie. Er werd dus op pannen en potten geslagen, eigenlijk van alles zolang het maar veel lawaai maakte. Het doel was om binnen te worden gevraagd voor een drankje: geen fijne onderbreking van de huwelijksnacht dus. Dit feesttafereel zou daarna door de Franse kolonialen naar de Verenigde Staten zijn overgewaaid en bekend worden als de Shivaree. Ook hier werd een soortgelijk gebruik bij net getrouwde koppels ingevoerd.

Wat betreft de blikjes: het is niet geheel duidelijk of juist de Fransen of Amerikanen hiermee zijn begonnen. Feit is wel dat hier ook twee theorieën voor bestaan: de mannelijke vrienden van de bruidegom bonden blikjes aan de koets om daarmee aan te geven dat zij geen kans meer hebben om dat ene meisje als hun eigen vrouw te veroveren. Daarnaast is een andere theorie dat de buren van het koppel natuurlijk niet zo blij werden van alle nachtelijke herrie en dat dit gebruik dan ook werd aangepast: namelijk het vastbinden van blikjes (en andere dingen die veel lawaai maakten, maar ook schoenen!) aan de wagens. 

Toch is het meest voorkomende verhaal dat er al vele eeuwen soortgelijke spullen aan wagens, koetsen en dergelijke worden vastgemaakt, om daarmee de kwade geesten te verdrijven. Bij het wegrijden zouden de geesten, die het geluk van het paartje wilden dwarsbomen, afgeschrikt worden door de herrie. Daarmee was deze vorm van bijgeloof echt bedoeld om het stel te beschermen, maar wordt nu vanuit een nostalgisch gevoel nog steeds regelmatig als versiering gebruikt. Verderop geven we je een leuke link hoe je dit zelf kunt maken, mochten er vrienden gaan trouwen.

Trouwauto Vintage

Trouwwagens

Vroeger reden de bruid- en bruidegom weg in een koets met paarden. Tenminste als ze genoeg geld hadden om dit te doen. Tegenwoordig is het helemaal hip voor een origineel vervoersmiddel te kiezen waarmee je nog even extra in de belangstelling staat. In wat voor auto wil jij trouwen? Of ga je helemaal niet voor een auto, maar voor een ander vervoersmiddel. We hebben hieronder een aantal supermooie opties neergezet:

Trouwen Vespa

Trouwen Bakfiets

Extra tips

Natuurlijk zijn er nog meer veel meer opties. Het is vooral belangrijk dat jullie samen in een mooi voertuig de show stelen. Bedenk vooral dat je op tijd alles moet regelen, zoals de meeste zaken als het om je trouwdag gaat. Maar een auto- of ander vervoersmiddel huren, kan wel eens problematisch worden in het geval van speciale wensen én zeker als je dit in de laatste maand regelt. Vraag hier en daar wat rond en als je een auto kiest en vergelijk ook qua prijzen. Maak dan een keuze of je zelf rijdt of een chauffeur dit doet. Altijd een proefritje maken in het geval van optie één, want je wil niet als een beginneling overkomen. Alles moet zo vlekkeloos mogelijk verlopen. In het geval van decoratie moet je even afstemmen met de verhuurder of dit mag en wie je dit laat doen. Bloemen of inderdaad het klassieke lint met blikjes? Stem de bloemen sowieso af met je bloemist. Voor het versieren laat je dit gewoon aan je ceremoniemeester over, maar bepaal altijd of het gewenst is. Als je de auto vies maakt of beschadigd, kunnen de kosten wel eens torenhoog worden. Belangrijkste is natuurlijk dat jij een geweldige trouwrit maakt en achteraf geen vervelende bijkomstigheden hebt.

Trouwwagen VW Busje

Wist je dat...?


Just Married op Auto

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Trouwjurken

Your Style Wedding Fashion

De bruidsmode speciaalzaak van Nederland en 
België voor de bruid met een maatje meer. Vanaf 
maat 46. Meer dan 100 trouwjurken zijn bij ons 
aanwezig om gepast te worden.

Adres: Aalsterweg 58, 5615 CB  Eindhoven, 
Tel: 0031-(0)40-2112393

Goedkope bruidsmode

Bruidsmode Outlet Store

Bruidsmode met ongelooflijke kortingen. De
collectie bestaat enkel uit nieuwe bruidsjurken
van bekende merken, waarbij de prijzen variëren 
van € 399,- tot € 1199,-.  

Adres: Kruisstraat 36-38, 5612 CJ  Eindhoven
Tel: 0031-(0)40-2377400

facebook