Algemeen
Bruidsboeket

Het bruidsboeket

28.01.2015 - Een bruiloft zonder een prachtig bruidsboeket kan eigenlijk niet meer. Het vormt een ware aanvulling op de dag en is meer dan alleen een accessoire voor bij de outfit. Eigenlijk weten we niet beter dan dat bij een bruiloft bloemen horen en dat is al lang geleden in het leven geroepen. Terwijl er nu vaak veel aandacht wordt besteed aan het gehele boeket, werden in de oudheid slechts enkele bloemen gedragen om ‘geluk’ af te dwingen en kwade geesten weg te drijven. Bij de planning van je huwelijk is het belangrijk wat voor boeket je wil. Let daarbij op verschillende factoren, zoals kleur en grootte, maar het is ook leuk om de symboliek van verschillende kleuren en soorten bloemen te weten.

Korte geschiedenis

Waar deze traditie vandaan komt, is niet helemaal bekend en ook niet te achterhalen. Bekend is wel dat de Romeinen bloemen begonnen te gebruiken tijdens feesten en bruiloften, maar men gaat ervan uit dat dit al lang ervoor ook gedaan werd. Het is waarschijnlijk wel zo dat in de Romeinse periode er meer aandacht aan werd besteed en de traditie werd uitgebreid. We kunnen in het begin ook nog niet spreken over een echt boeket of bos bloemen. Eigenlijk werden er slechts enkele stengels gegeven aan het paar.

Vanuit de gedachte dat het echtpaar beschermd moest worden voor kwade geesten, onheil en ziektes, werden voorheen voornamelijk sterke kruiden gebruikt, evenals knoflook en bieslook. De toevoeging van graan in dit pakketje had te maken met de ‘vruchtbaarheid’ van het echtpaar. De Romeinen kozen er voor om met geurige bloemen te werken om zowel ‘geluk’ als ‘vruchtbaarheid’ te brengen. Niet alleen in de vorm van een boeket, maar ook als kleurrijke guirlandes en bloemenslingers. Kruiden bleven echter wel een rol spelen. 

In de Victoriaanse tijd verdwenen deze kruiden naar de achtergrond en speelden fleurige bloemen een grotere rol. Zo ontstond er langzaamaan steeds meer een echt bruidsboeket, zoals we dat nu kennen, meestal bestaand uit rozen. In het boeket was er vaak nog wel ruimte voor een takje dille, symbool voor ‘lust’ en het boeket in het geheel stond als teken voor ‘een vrouw in bloei’. Hoewel de roos als basis werd gebruikt, kende men steeds meer bloemen een betekenis toe. Bruidegom en bruid konden door het gebruik van verschillende soorten bloemen als het ware symbolische berichten aan elkaar doorgeven in de vorm van ‘hoop’, ‘geluk’ en ‘trouw’. Het communiceren via bloemen schijnt oorspronkelijk uit Turkije afkomstig te zijn en gebeurt nu nog steeds.


Bruidsboeket roze

Samenstelling

Traditiegetrouw is het eigenlijk de bruidegom die een bruidsboeket laat maken. En belangrijker nog: hij betaalt het ook. We zien tegenwoordig dan ook nog steeds dat de bruidegom zijn bruid ophaalt bij de ouders en haar het boeket overhandigt. 

Het is voor hem wel enorm belangrijk om iemand mee naar de bloemist te nemen die op de hoogte is van de kleuren van de bruidsjurk, zonder dat hij deze zelf onder ogen krijgt. Toch komt het gewoon vaak voor dat de bruid nét zoveel inspraak heeft. Bedenk dus ook of je het boeket weg wil werpen en dan een extra (goedkoop) wegwerpboeket wil laten maken, mocht je na afloop deze willen bewaren. Ook corsages voor de rest van de gasten horen in principe te relateren aan de kleuren van het boeket, in ieder geval de bruidegomscorsage.

De bloemist weet exact waar je op moet letten, zoals kleur, de soort bloemen en de grootte van het boeket. Je moet met al deze punten rekening houden. Het is ook een goede tip om een boeket in de stijl van het seizoen te maken, dus bijvoorbeeld een lente- of een herfstboeket. 

Bruidsboeket herfst

Soorten en kleuren

Zoals we in het vorige stuk al beschreven, is het een idee om rekening te houden met het seizoen. In de lente worden veelal primaire kleuren (rood, geel en blauw) als basis gebruikt. Een zomerboeket bestaat vaak uit gemengde kleuren, eigenlijk alles wat de natuur te bieden heeft. Aan herfstboeketten worden vaak herfstbladeren en bessentakjes toegevoegd om die echte uitstraling van het najaar te creëren. De winter draait om kou en dus werken warme kleuren zoals rood en dieporanje erg goed om de koude dagen op te fleuren.

De kleuren hebben in zijn geheel ook nog verschillende symbolische betekenissen. Het is namelijk altijd een goed idee een boeket in één kleur te laten vervaardigen (die past bij je jurk). Elke kleur heeft andere betekenissen:

Overige bloembetekenissen

In principe is het gebruikelijk de Stephanotis te gebruiken, omdat deze bloem gekenmerkt is als de échte bruidsbloem en in de volksmond nog steeds zo genoemd wordt. Het is een plant met kleine witte bloemen met vijf blaadjes die een heerlijke geur verspreiden. Andere bloemen die toegevoegd worden, zijn rozen (net als in de Victoriaanse tijd), lelies en dergelijke. Belangrijk is ook de toevoeging van het groen, waarbij gekozen wordt voor grassen en allerlei soorten takjes. Ook dit wisselt per jaargetijde.

Hieronder kun je een uitgebreide lijst met betekenissen vinden per bloem. Zo kun je goed nadenken wat je wil uitstralen en als boodschap over wilt brengen aan je geliefde.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Trouwjurken

Your Style Wedding Fashion

De bruidsmode speciaalzaak van Nederland en 
België voor de bruid met een maatje meer. Vanaf 
maat 46. Meer dan 100 trouwjurken zijn bij ons 
aanwezig om gepast te worden.

Adres: Aalsterweg 58, 5615 CB  Eindhoven, 
Tel: 0031-(0)40-2112393

Goedkope bruidsmode

Bruidsmode Outlet Store

Bruidsmode met ongelooflijke kortingen. De
collectie bestaat enkel uit nieuwe bruidsjurken
van bekende merken, waarbij de prijzen variëren 
van € 399,- tot € 1199,-.  

Adres: Kruisstraat 36-38, 5612 CJ  Eindhoven
Tel: 0031-(0)40-2377400

facebook