Algemeen
Achternaam wijzigen?

Hou jij je achternaam aan?

31.12.2014 - Als je gaat trouwen, gaat er veel in je leven veranderen. Maar ook je naam krijgt een ander tintje. Tenminste, als je dat wilt. Nog niet zoveel jaren geleden moest je als vrouw genoegen nemen met de achternaam van je echtgenoot. Nog voordat de inkt onderaan de huwelijksakte zo goed als opgedroogd was, heette je anders. En dan te bedenken dat je zielsveel van je nieuwe echtgenoot houdt, maar die nieuwe toevoeging kan wel eens heel vervelend klinken.

Gelukkig ben jij als vrouw tegenwoordig helemaal vrij om hierin keuzes te maken. Ook mannen kunnen hun achternamen aan laten passen. Het zou kunnen dat het je helemaal niet interesseert en dat je er helemaal niet bij stilgestaan hebt, maar het is wel slim om hier goed over na te denken. Je (aangepaste) naam bepaalt je toekomst.

Vrouwen

Het komt nog steeds het meeste voor dat vrouwen de achternaam van hun man aannemen. Het is een tijdje uit de mode geweest, waardoor veel vrouwen hun eigen meisjesnaam behielden, maar de laatste jaren blijkt men weer traditioneler te zijn. 

Er bestaan vier mogelijkheden, zoals we aan de hand van onderstaand voorbeeld aangeven:

Julia de Vries gaat trouwen met Anton Jansen. Ze kan dus nu kiezen uit de volgende vier opties:


En de laatste optie komt nog steeds het meeste voor.
 

Mannen

Ook mannen kunnen de achternaam van hun vrouw aannemen, al gebeurt dit aanzienlijk minder. Wat wel regelmatig voorkomt is dat man en vrouw er beide voor kiezen om een dubbele naam aan te nemen. 

Julia de Vries en Anton Jansen kiezen ervoor samen beide achternamen te gebruiken. Ze kunnen nu kiezen uit:

Voor de man zelf kunnen dezelfde mogelijkheden als bij de vrouw toegepast worden. Bedenk alleen wel dat het goed mogelijk is dat er hierdoor vaker vergissingen ontstaan bij bedrijven en instellingen. Uit de praktijk is gebleken dat de aanhef van ‘mevrouw’ of ‘meneer’ vaker fout loopt wanneer een man voor een andere of dubbele achternaam kiest. 
 

Wijzigen

Als je twijfelt over het aanpassen van je naam, bedenk dan goed waarvoor je deze allemaal verder nodig hebt. Ter aanduiding dat jij de partner bent van je man of met het oog op kinderen is het namelijk praktisch om het te wijzigen. Maar er zijn ook genoeg punten waarom je je meisjesnaam liever wil behouden. Als je de naam van je partner lelijk vindt of je merkt dat het schadelijk is voor je carrière. Een ander argument is bijvoorbeeld dat je de laatste in de bloedlijn bent en het zonde is dat je naam daardoor verloren gaat.
 

Waar moet je deze aan laten passen?

Goed, je hebt dus besloten toch wijzigingen aan te brengen. Geef dit dan snel door bij diverse instanties. Officiële documenten dien je opnieuw aan te vragen en het is verstandig om samen alles door te nemen. Denk dus aan de gemeente, paspoort, rijbewijs, de Belastingdienst, je bankrekening, verzekeringen, enzovoorts. 

Heb je toch spijt gekregen van deze wijziging? Op zich hoef je dan geen speciale procedures te doorlopen. Alleen moet je wel weer terug naar de gemeente om officieel bekend te maken dat je dit verandert.

Kinderen

Je hoeft er waarschijnlijk nog niet over na te denken, maar jouw achternaam heeft ook invloed op de naam van je kinderen. Misschien wil je juist wel dat ze jouw naam krijgen of maakt het niks uit. Zolang je niets beslist, krijgen kinderen automatisch de naam van hun vader. Een combinatie van namen zoals bij de voorbeelden staat is natuurlijk ook mogelijk. De kinderen die erna worden geboren krijgen in principe dezelfde achternaam als de eerst geborene.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Trouwjurken

Your Style Wedding Fashion

De bruidsmode speciaalzaak van Nederland en 
België voor de bruid met een maatje meer. Vanaf 
maat 46. Meer dan 100 trouwjurken zijn bij ons 
aanwezig om gepast te worden.

Adres: Aalsterweg 58, 5615 CB  Eindhoven, 
Tel: 0031-(0)40-2112393

Goedkope bruidsmode

Bruidsmode Outlet Store

Bruidsmode met ongelooflijke kortingen. De
collectie bestaat enkel uit nieuwe bruidsjurken
van bekende merken, waarbij de prijzen variëren 
van € 399,- tot € 1199,-.  

Adres: Kruisstraat 36-38, 5612 CJ  Eindhoven
Tel: 0031-(0)40-2377400

facebook