Algemeen
Trouwgelofte

De trouwgelofte

26.03.2015 - In de Verenigde Staten is het een van de bekendste bruiloftstradities: de bruid en bruidegom lezen elkaar hun trouwgeloften voor. Ook Amerikaanse series en films waarin een aanstaand huwelijk voorkomt, laten vaak dit tafereeltje zien. Wie kan zich niet die aflevering van Friends herinneren waarin Chandler en Monica met moeite hun huwelijksgeloften opstellen? In Nederland is dit minder gebruikelijk, maar het begint steeds populairder te worden om je aanstaande toch eeuwige trouw te beloven in de vorm van een persoonlijke boodschap.

Historie

Het klinkt wellicht heel Amerikaans om de trouwgeloften aan elkaar voor te dragen, maar in werkelijkheid is dit al een eeuwenoud Europees gebruik. Bij de Romeinen kwam het voor dat huwelijken in de lagere klassen weinig tot geen geld hoefden te kosten. Ceremonies werden geregeld door de ouderen van het dorp, mits de vader van de bruid instemde dat zijn nieuwe schoonzoon inderdaad mocht trouwen met zijn dochter. De vader bracht zijn dochter bij de bruidegom en het huwelijk kwam tot stand doordat hij en de bruidegom samen geloften uitspraken. Een beetje anders dan vandaag de dag natuurlijk, want de bruid had er niks over te zeggen. Welvarende Romeinen dienden officiële papieren te tekenen waarin de volledige eigendomsrechten in werden opgenomen. Een beetje zoals we vandaag de dag nog steeds doen.

In de Middeleeuwen vonden de eerste échte trouwgeloften plaats. Deze wortels liggen voornamelijk binnen de Anglicaanse kerk, tijdens het bewind van Koning Henry VIII. Deze zijn opgesteld aan de hand van het ‘Book of Common Prayer - vrij vertaald als het ‘Boek van het Gebed’ – dat in 1549 werd gepubliceerd. Dit is overigens het handboek voor de liturgie tijdens diensten van de Anglicaanse kerk. Bij een trouwceremonie kreeg het koppel van de Britse kerk meestal een keuze aangeboden. In de meeste gevallen dienden ze te beloven “elkaar lief te hebben en te koesteren”. Een alternatief hiervoor was dat de bruidegom zijn vrouw zou “liefhebben, koesteren en aanbidden”, terwijl de bruid haar man “lief dient te hebben, te koesteren en te gehoorzamen”. De Engelse tekst klinkt waarschijnlijk ook heel bekend en wordt anno 2015 (deels) nog gebruikt:

“I take thee to be my wedded wife/husband, to have and to hold from this day forward, for better for worse, for richer for poorer, in sickness and in health, to love, honor and to worship/cherish, till death us do part, according to God's holy ordinance.”

Jouw huwelijksgeloften

De traditionele huwelijksgeloften worden nog steeds uitgesproken, maar anders dan eeuwen geleden. De basis bleef uiteindelijk wel bestaan. Zolang je er maar een persoonlijke twist aan geeft, want wat is nu mooier dan elkaar liefde en trouw beloven? En om dit te delen met je naasten, is een mooie aanvulling van de ceremonie. Bedenk goed wat je gaat zeggen en schrijf dit van tevoren gewoon op. Eventueel kun je het ook voorlezen tijdens het moment zelf, als je bang bent dat je het gaat vergeten of niet uit je woorden kunt komen door alle indrukken van de dag zelf. Houd het ook kort en bondig, 1 tot 2 minuten is lang genoeg.

Je kunt er voor kiezen om het samen op te stellen, maar dit alleen doen werkt beter voor het verrassingseffect. Want is het niet super om te horen wat je partner te vertellen heeft en erdoor verrast te worden? Het is echter niet onverstandig om even door te nemen wat je ongeveer van plan bent, zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan. Als je toekomstige echtgenoot bijvoorbeeld maar één zin zegt waarom hij bij je wil blijven en jij een heel betoog houdt waarom je zo veel van hem houdt, kan dat voor strubbelingen zorgen.

Als je begint met het opstellen van de belofte, bedenk dan in eerste instantie op welke toon je dit wilt doen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het heel romantisch en teder aan te pakken of dat je er een gedicht aan wil toevoegen dat jij mooi vindt. Houd je van humor, kies dan voor een grappige ondertoon. Een grappige boodschap is ook voor je gasten plezierig. Bedenk wel dat je eigenlijk drie elementen moet laten terugkomen: de belofte, een persoonlijke boodschap en waarom je bij hem/haar wil zijn en wil blijven. De uitdrukking van liefde is natuurlijk het allerbelangrijkste.

Wanneer je echt begint met schrijven, moet de eerste zin pakkend zijn. Als je heel traditiegetrouw bezig wilt zijn, kun je het beste beginnen met “Ik neem jou tot mijn wettige echtgenoot / echtgenote,” maar doe datgene waar je je goed bij voelt. Bij de rest van de tekst moet je gewoon goed nadenken over alles wat jullie samen hebben meegemaakt, waarom je verliefd op hem/haar werd, wat goede eigenschappen zijn en waarom je met je partner wil trouwen. En neem bijvoorbeeld je toekomstdromen erin mee: wat gaan jullie samen doen, wat verwachten jullie van elkaar en van jullie leven samen? Simpel gezegd, beschrijf wat in je opkomt als je aan je partner denkt.

En geloof ons, als je er niet meteen uitkomt, neem dan even pauze. Je hoeft je niet te schamen als het niet in één keer lukt, want een trouwgelofte schrijven is ontzettend moeilijk. Je wilt het beste op papier zetten en daar heb je tijd voor nodig. 
 

Praktische tips

Als het niet lukt om eruit te komen, dan hebben we hier nog een aantal tipjes die je kunt gebruiken.

En dan zijn er nog een stel zaken die je volgens de bekende krant The Huffington Post mee moet nemen, omdat deze geloftes wetenschappelijk gezien beter werken en ervoor zorgen dat jouw huwelijk meer kans van slagen heeft. Of dat laatste waarheid is, valt natuurlijk te betwijfelen, maar wellicht kun je er iets mee:

 

  1. Ik beloof je om je altijd te respecteren, te bewonderen, en je te waarderen om wie je bent, maar ook voor de persoon die je wil worden.
  2. Ik beloof je te ondersteunen en je vrijheid te beschermen; want ook al zijn onze levens met elkaar verweven, jij maakt je keuzes nog steeds alleen.
  3. Ik beloof dat ik al je wensen, verlangens, angsten en dromen zal trachten te begrijpen.
  4. Ik beloof dat ik er altijd naar streef om al jouw behoeften te vervullen, niet omdat ik mij verplicht voel, maar omdat het mij verheugt je gelukkig te maken.
  5. Ik beloof dat ik er altijd voor je zal zijn als je me nodig hebt.
  6. Ik beloof je dat ik al je doelen en ambities zal koesteren, je te steunen tijdens ongelukkige tijden en je triomfen mee zal vieren.
  7. Ik beloof dat we ons leven spannend, avontuurlijk en passievol houden.
  8. Ik beloof dat ik zal volharden als we zware tijden krijgen, wetende dat we alle uitdagingen waar we mee te maken krijgen, samen zullen overwinnen.
  9. Ik beloof je goed en eerlijk te behandelen, omdat we van nu af aan voor altijd een team zijn. 
  10. Ik beloof je dat ik je elke dag zal laten zien hoe gelukkig ik ben dat ik jou in mijn leven heb.

Trouwgelofte2

De dag zelf

Zorg dus dat je voorafgaand de dag goed oefent. Lees je tekst goed door en repeteer tot je hem van buiten kent. Maar zorg er wel voor dat je het natuurlijk laat klinken en niet gemaakt. Presenteer de gelofte eventueel voor een dierbare vriendin. Als je bang bent dat je iets vergeet, schrijf je kernwoorden op een kaartje op of desnoods de hele tekst. Geef desnoods je getuige of goede vriendin het kaartje met de tekst. Word je emotioneel tijdens het moment, dan maakt dat helemaal niks uit, want iedereen zal dat begrijpen. En eigenlijk versterkt dat de gebeurtenis alleen maar. 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Trouwjurken

Your Style Wedding Fashion

De bruidsmode speciaalzaak van Nederland en 
België voor de bruid met een maatje meer. Vanaf 
maat 46. Meer dan 100 trouwjurken zijn bij ons 
aanwezig om gepast te worden.

Adres: Aalsterweg 58, 5615 CB  Eindhoven, 
Tel: 0031-(0)40-2112393

Goedkope bruidsmode

Bruidsmode Outlet Store

Bruidsmode met ongelooflijke kortingen. De
collectie bestaat enkel uit nieuwe bruidsjurken
van bekende merken, waarbij de prijzen variëren 
van € 399,- tot € 1199,-.  

Adres: Kruisstraat 36-38, 5612 CJ  Eindhoven
Tel: 0031-(0)40-2377400

facebook